697 848 3411 smmaratos@gmail.com

Ακτινογραφίες Υπέρηχα κατ' Οίκον

Στέλιος Μ. Μαράτος

Ακτινοδιαγνώστης

Ψηφιακές Ακτινογραφίες κατ' Οίκον

Υπέρηχος και Ακτινογραφία κατ οίκον. Πότε και Πώς;

Στυλιανός Μαράτος, Ακτινοδιαγνώστης, Γιατρός κατ' Οίκον 1151

Κάποιες φορές το να γίνει ο υπέρηχος ή η ακτινογραφία  σε ένα  ακτινολογικό ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο ή κλινική είναι πολύ δύσκολο. Ο παππούς , η γιαγιά , ο Νίκος,  η Μαρία...δεν θέλουν όχι στο νοσοκομείο να πάνε αλλά ούτε καν στο άλλο δωμάτιο. Αρνούνται. Φοβούνται. Το νοσοκομείο, η κλινική, το διαγνωστικό κέντρο είναι γι αυτούς χώροι ψυχροί, απρόσωποι ...και μόνο η ιδέα,τους κάνει να νιώθουν πιο αδύναμοι, πιο ... γέροι ,πιο ευάλωτοι.

Δεν έχουν άδικο. Σαφώς και θα υποστούν ψυχολογική επιβάρυνση από ήπια έως μεγάλη. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συναντήσουν... Αναμονή μισής ώρας ή 10 ωρών? Ευγενικό Ιατρό ή βιαστικό και απότομο Ιατρό? Αν επιπλέον χρειάζεται και ασθενοφόρο για να μετακινηθούν, ο γολγοθάς είναι διπλός. Και αν εν τέλει δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο? 
 
Στο ήρεμο περιβάλλον του σπιτιού ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης θα κάνει την εξέταση με φορητό υπέρηχο. Υπάρχουν φορητοί υπέρηχοι και φορητά ακτινογραφικά  απολύτως αξιόπιστα. Ακόμα σημαντικότερο είναι ο ιατρός ακτινολόγος να έχει πείρα στα κατ 'οίκον περιστατικά. Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που συναντάμε συχνά σε άτομα που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι είτε λόγω πολύ μεγάλης ηλικίας είτε λόγω κάποιας νόσου. Σε αντίθεση,σε ένα εξωτερικό ακτινολογικό εργαστήριο που δέχεται κατά κύριο λόγο περιπατητικά άτομα αυτές τις παθολογικές καταστάσεις τις βλέπει ο ακτινολόγος σπάνια.

Ο ακτινοδιαγνώστης που έχει στο ιστορικό του πολλές κατ' οίκον απεικονίσεις,είναι σίγουρο ότι θα έχει δει πολλές χολοκυστίτιδες, διατάσεις ουρητήρων και νεφρών, επισχέσεις ούρων,  θρομβώσεις φλεβών, αποφράξεις αρτηριών,  ειλεούς εντέρου, συλλογές υγρών,  κατάγματα ισχίου, σπονδύλων, πνευμονίες και άλλες παθολογικες καταστάσεις που συμβαίνουν πιο συχνά σε άτομα που μετακινούνται πολύ λίγο ή καθόλου εκτός σπιτιού.

Η προσέγγιση του θα είναι καλύτερη. Έχοντας αυτοπεποίθηση θα μεταδόσει στον ασθενή ηρεμία και θα τον εξετάσει όσο χρειάζεται χωρίς ενοχλήσεις. 
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει και η πείρα  στη διενέργεια της κατ'οίκον ακτινογραφίας. Η κατ' οίκον ακτινογραφία ως τεχνική διαφέρει πολύ από την ακτινογραφία στο εργαστήριο. Στο εργαστήριο το σώμα υποτάσσεται στο μηχάνημα και όλα γίνονται ελεγχόμενα. Στο σπίτι όμως...  είναι διαφορετικά.

Το κρεβάτι ή η πολυθρόνα, όπου εκεί θα βγει η ακτινογραφία, δεν είναι σκληρό και ίσιο όπως το ακτινολογικό τραπέζι. Ο ασθενής πολλές φορές  αδυνατεί να συνεργαστεί και να πάρει τη σωστή θέση για να βγει σωστά η ακτινογραφία. Ο έμπειρος ακτινολόγος έχει πάντα μαζί του ειδικό εξοπλισμό για να σταθεροποιήσει το σώμα όπως πρέπει για να επιτευχθεί η σωστή ακτινογραφία. Στην ακτινογραφική λυχνία μπορεί να χρειαστεί να δώσει κλίση.  Αν είναι άπειρος και δεν τα κάνει αυτά υπάρχει ο κίνδυνος ψευδών ευρημάτων στις ακτινογραφίες.

Πέρα από το διαγνωστικό όφελος η όλη επίσκεψη του ακτινολόγου στο σπίτι προσφέρει και ψυχολογική ενδυνάμωση του ασθενή/εξεταζόμενου. Εκτός από το άγχος και την πολύωρη αναμονή σας απαλλάσει και από έξοδα.
Για τη διενέργεια ακτινογραφιών κατ' οίκον ο ιατρός ακτινολόγος με το μηχάνημα του υποχρεούται να έχει ισχύουσα ειδική άδεια από την E.E.A.E

Αν λοιπόν  φοβόσαστε για κάταγμα καλέστε ακτινολόγο στο σπίτι για ακτινογραφία λεκάνης, ισχίου, σπονδυλικής στήλης, ποδοκνημικής, γόνατος, πλευρών. Σε πυρετό, βήχα, υποψία για πνευμονία καλέστε για ακτινογραφία θώρακος. Σε ναυτία, εμετό ή τάση για εμετό, πόνο στην κοιλιά, αιματουρία, δυσκολία στην ούρηση ή μη ούρηση, μη λειτουργία του εντέρου, καλέστε τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη για υπέρηχο κοιλίας.

Σε άτομα που αναγκάζονται να μένουν ξαπλωμένα ή σε πολυθρόνα για πολλές ώρες ή συνέχεια, φοβόμαστε για θρόμβωση φλέβας. Αν το πόδι είναι πρησμένο, ζεστό πρέπει να γίνει  triplex φλεβών ( έγχρωμη υπερηχο - φλεβογραφία).

Σε άτομα με αρτηριοπάθεια ( διαβητικοί, παχύσαρκοι, καπνιστές ) φοβόμαστε για μεγάλη στένωση ή απόφραξη αρτηρίας. Αν νιώθετε το πόδι κρύο και πονάει μετά από λίγο περπάτημα ο ο ακτινοδιαγνώστης θα κάνει triplex αρτηριών (έγχρωμη υπερηχο - αρτηριογραφία).

Tρίπλεξ κοιλιακής αορτής προς αποκλεισμό ανευρύσματος, τρίπλεξ καρωτίδων προς αποκλεισμό μεγάλης στένωσης των αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο.
 
Σχετικά Links